Húsvéti tojásfestés természetesen, a konyhából

A hímes tojás a mai napig szerves része a húsvétnak. Húsvéti tojásaink elkészítésének ezernyiféle módja van, kezdve a legegyszerűbb festéstől egészen a legbonyolultabb díszítésekig. Egyre többen keresitek és szeretitek a természetes dolgokat.Ha egy kicsit körülnézünk a kertben, a kamrában vagy a konyhában, meglepően sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert találunk, amelyek nem csak az ételeket, de a húsvéti tojásokat is kiválóan megszínezik. Piros, sárga, lila, narancs és zöld tojásokat könnyen festhetünk csak természetes és filléres színezőkkel. Összegyűjtöttünk néhány hatékony módszert, melyet nagyanyáink is használtak.

GLob_Easter_eggs_crop

 

Hogyan bánjunk hímes tojásainkkal?

Fontos, hogy a tojás, mellyel dolgozunk, friss legyen! Ezt a legegyszerűbben a következőképpen ellenőrizhetjük:
Ha megrázzuk a nyers tojást, és annak belseje csak alig mozog, akkor a tojás friss.

Van egy másik módszer is, mégpedig az úszópróba: a nyers tojásokat tegyük annyi sós vízbe, hogy bőven ellepje. A friss tojások lesüllyednek az edény aljára, a régebbi tojások felemelkednek a víz felszínére.

Festés előtt a megmosott tojásokat ecettel töröljük át. Ezzel zsírtalanítjuk a tojás felületét, így a festék egyenletesen tapad meg, ezen kívül eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Fontos, hogy tiszta kézzel dolgozzunk!

A tojás főzése: Ne forró vízbe tegyük a hideg tojást. A főzővízbe tegyünk sót vagy ecetet, a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után 10 percig főzzük a tojásokat. Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei, akár 2-3 órán át is főzheti, így tartósabb lesz.

 

Festhetünk főtt és üres tojást is. Ha az üres mellett döntünk, akkor a következőt kell tennünk: A tojást (megtisztítását követően) a két végén kilyukaszthatjuk egy tűvel, és egyszerűen csak ki kell rajta fújnunk a belsejét. Érdemes picit nagyobb lyukat fúrni, mivel könnyebb átfújni, illetve érdemes a tűt mélyen benyomni a tojásba, hogy szétszúrjuk a sárgáját, ezzel is könnyítünk a kifújáson.

Az előkészületeket követően jöhet az ötletek végtelen tára.

Ha szeretnénk tojásunkat természetes alapanyagok felhasználásával színezni, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

Vörös
Lila hagyma héja (kb. 3-5 fej hagyma héja kell egy 2 bögrés recepthez)
Chili por vagy Fűszerpaprika por (látni fogod a víz színén mennyire lesz mély a szín)
Reszelt cékla (elég erős, így körülbelül egy fej elég)
Meggy vagy cseresznye a levével (egy maroknyi bőven elég)
Gránátalmalé (1-2 bögre)
Málna (1 marok)

Barna
Kapor mag (arany barna lesz, kb. 2-3 evőkanál)
Erős feketekávé (ajánlott, 1 bögre)
Fekete dió héja (2-3 evőkanál)
Fekete tea (3-4 filternyi növény, de szintén tőled függ)

Narancs
Vöröshagyma héja (nevével ellentétben ugye narancsszínű, 3-4 fej hagyma héja)
Curry por (2-3 evőkanál)
Reszelt vagy vágott sárgarépa (2-3 darab)

Sárga
Kurkuma por (legjobb, 2-3 evőkanál)
Narancs/citromhéj (3-4 evőkanál)
Őrölt kömény (2-3 evőkanál)
Cickafark virága (3-4 evőkanál)

Zöld
Spenót (3-4 evőkanál vagy egy kisebb marék)
Friss bazsalikom (kis maréknyi)
Áfonya és kurkuma együtt főzve

Kék
Lila káposzta (3-4 levelet csíkokra vágva)
Áfonya (1 marék)
Kék szőlőlé (1-2 bögre)

Lila
Vörösbor (1-2 bögre)
Hibiszkusz tea (3-4 filter)
Szeder (1 kis marék)
Lila káposzta és cékla együtt főzve (ajánlott)

Rózsaszín
Ribizli vagy ribizlilé (1 kis marék vagy 1-2 bögre)
Málna (kisebb adaban)
Céklalé (1 bögre)

Általában elmondható mindegyik esetben, hogy minél tovább hagyjuk főni/ázni a tojást, annál sötétebb színárnyalatot kapunk. A tojások akár egész éjjel is állhatnak a festékben, de néhány óra elteltével is ellenőrizhetjük a színt. Ha megfelel, hagyjuk legalább 1 órát száradni, majd óvatosan töröljük át egy kis olajjal (sajnos előfordulhat, hogy lejön a festék – főleg a teával, kávéval festett tojásoknál).

+ 3 ötlet:

Bundás tojás

????????????????????????????????????

A tojást kenjük be vékonyan ragasztóval, majd forgassuk meg szárított
kókuszreszelékben. A minta variálható, akár lencsébe, búzába, mákba, szezámmagba, kölesbe, mustármagba, őrölt kávéba, kakóba, kristálycukorba, lenmagba, köménymagba, durva szemű sóba is forgathatjuk.

Többszínű tojás

A tojásnak csak az egyik oldalát mártsuk be 1/3-ad részig a festékbe. Egy másik oldalát egy másik színbe, alulról egy harmadikba, felülről egy negyedikbe. Így ovális alakú foltokban különböző színű tojásokat kapunk úgy, hogy az oválisok itt-ott fedik egymást.

Tojásfejek

Kedves ajándékot vagy asztaldíszt készíthetünk, ha füvet vagy búzát hajtatunk tojáshéjban.4-5 nap alatt nő meg, így hamar el kell kezdenünk az előkészületeket, hogy húsvétra szép legyen. Szükséges: fű- vagy búzamag, laza föld, temperafesték vagy alkoholos filc, ecset. A búzamagot egy napra vízben kell áztatni. Először is le kell fejezni a tojásokat – kifújjuk, majd pengével óvatosan leszedjük a tojáshéj felső részét. A száraz tojáscsészére fessünk arcot, vagy tetszőleges mintát, és állítsuk tojástartó dobozba. Érdemes alkoholos filcet használni, hogy a fű locsolásakor ne maszatolódjon el a rajzunk. Töltsük meg a héjat kevés földdel, és szórjuk bele a fűmagot, erre szórjunk egy kevés földet, és mindig tartsuk nedvesen. Amikor előbukkannak a fűszálak, tegyük napos helyre. Amikor a fű kellő hosszúságú, csináljunk belőle frizurát, és állítsuk a kívánt helyre.

Jó festegetést, vidám húsvétot!

Tojásfestés természetesen, virágmintával: