Nincs Húsvét bárány nélkül: fokhagymás-rozmaringos báránysült

A bárány nagyon megosztó étel. Vagy valaki nagyon szereti, vagy meg sem eszi. Ez utóbbinak a hátterében inkább az állhat, hogy nem megfelelően előkészített bárányt evett korábban. Érdemes tehát rászánni az időt az előkészületekre, hogy a végén egy rendkívül finom fogást kapjunk.

Lamb roasted with rosemary, cranberries and garlic.

Hozzávalók:

1 kg báránycomb
2 nagy fej fokhagyma
1 csokor friss rozmaring
1 csokor friss petrezselyem
1 dl olaj
2 dl száraz vörösbor

bors
Elkészítés:

A sütés előtti napon alaposan előkészítjük a báránycombot, vagyis leszedjük róla a hártyát és a faggyús részeket.
Ezt követően alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítjük a pácot, amelyben egy éjszakán át érleljük a hűtőszekrényben. Az olajhoz hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a rozmaring felét, az áttört fokhagymát. A húst sütőzacskóba tesszük és meglocsoljuk az elkészült páclével, és mehet a hűtőbe pihenni.
Sütés előtt meglocsoljuk még vörösborral, és a tetejét meghintjük a maradék rozmaring ágakkal.
A bárány sütésére érdemes gondosan odafigyelni, mert ha túl sütjük, könnyen kiszáradhat. Tapasztalatunk szerint a sütő 160 fokos előmelegítésével és 1,5 órás fólia alatti sütési idővel, valamint további fél órás fólia nélküli pirítással igen zamatos sült lesz a végeredmény. Pirítás közben érdemes a maradék páclével párszor meglocsolni, hogy még szebb színe legyen.
Köretként leginkább burgonyát ajánlunk hozzá, ez akár lehet a báránnyal együtt sült, felkarikázott burgonya, amit a bárányunk alá teszünk a tepsi aljába. De tökéletes köret hozzá a burgonyafánk, vagy a burgonya krokett is.

 

Szerző: Bakos Andrea