HÚSVÉTI MÁRTOGATÓS

Idén szokatlanul koránra esik húsvét ünnepe, már március utolsó hétvégéjén ünnepelhetjük. Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és a tojásokat nem a hó alól kell majd a gyerekeknek összeszednie.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a felnőttek számára is tartogat kellemes pillanatokat, s miután ez egy gasztronómiai oldal, a vallási hagyományokon kívül, térjünk rá a húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományára. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezte. A tojás az újjászületés jelképe, de egyben a családi összetartást is jelképezi.

A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

Traditional Easter breakfast. Table setting with Boiled eggs with ham, cottage cheese and Easter decorations

Igen gyakori ebben az időszakban a vendégeskedés, de gyakran problémát jelenthet, hogy mivel is kínáljuk meg vendégeinket, hiszen már a “fülükön jön ki” a sok sonka és a tojás, mégis ezek az összetevők a húsvéti ünnep elhagyhatatlan szimbólumai.

Ehhez kaptunk nagyon jó ötletet a Don Pepe étteremtől, akinek a kínálatában szerepelnek az un. kenegetős krémek. Ez adta az inspirációt, hogy ezt a nagyon ötletes és egyszerű előételt húsvéti változatban, vagyis a sonka és a tojás főszereplésével készítsük el.

 

Tojáskrém:

5 db kemény tojás
10 dkg vaj, vagy margarin
2 dl tejföl
só, bors, mustár
A megfőtt, kemény tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a tejfölt és a margarint, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal, és a mustárral. Végül jól összekeverjük, és pár órára a hűtőbe tesszük.

A tojáskrémhez hasonló a sonkakrém elkészítése is, azzal a különbséggel, hogy a főtt sonkát először ledaráljuk, utána keverjük ki a vajjal, tejföllel, mustárral,és a fűszerekkel, legvégül pedig apróra vágott hagymával bolondítjuk meg.

Padlizsánkrém, az örök kedvenc! Sokan, sokféleképpen készítik, van aki a majonézes verziót részesíti előnyben, de nekem az alábbi recept vált be. Általában 4 db közepes méretű padlizsánból készítem, nem baj, ha nem e legkeményebbek, lehet már kicsit “ráncos” is.

Traditional arabian eggplant dip baba ganoush with herbs and smoked paprika on a wooden background

A légkeveréses sütőt 180C-ra előmelegítem, és az alufóliába tekert padlizsánokat 45-50 perc alatt megsütöm.
A sütőből kivéve kicsomagolom az alufóliából (vigyázz a gőzre!), hosszában kettévágom, a külső héját lehámozom. (Ki is lehet kanalazni a belsejét, ha úgy egyszerűbb.) A padlizsánokat ezután egy mély tálba teszem, és jöhet a fűszerezés.
Fokhagyma és olivaolaj!!! (Na, meg persze egy kis só és bors) Nem kell más fűszer, a fokhagyma és az olíva olaj fantasztikusan finom, letisztult íz eredményez. Isteni! Már csak egy botmixer segítségére van szükségünk, hogy a padlizsánokat a fűszerrel egyenletesen eldolgozzuk.

 

Szerző: Bakos Andrea