Epres-túrós csónak

Fogadjátok szeretettel!  Egyétek reggelire egy jó hideg pohár tej mellé, vagy ebédre egy tartalmas leves utáni második ételként, vagy csak úgy desszertnek. Szerintem mindenhogyan szeretni fogjátok!

2016-04-20_14.59.25

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
1,6 dl tej
3 dkg élesztő
1 dl olaj
1 kk kristálycukor
1 tojás
1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás
8 dkg kristálycukor
10 dkg eperpüré
3 ek búzadara
+ a tetejére:
10 dkg eper felkockázva
10 dkg étcsoki

Elkészítése:

1. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a porcukrot, a sót, amit egy kanállal összeforgatunk. Meglangyosítjuk a tejet és belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a kristálycukrot. Lefedve kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Ha elkészült, hozzáöntjük az olajjal és az egész tojással együtt a lisztes keverékhez. Egy-két perc alatt kézzel kidagasztjuk a tésztát. Félretesszük és meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojást szétválasztjuk, a fehérjét félkemény habbá verjük, majd egy külön tálban összekeverjük a túrót, a cukrot, a tojás sárgáját és az előzetesen leturmixolt epret (ne rakjunk hozzá vizet, csak tisztán az epret pürésítsük össze). Fokozatosan adjuk hozzá a fehérje habot, végül a búzadarát. Negyed órára tegyük be a hűtőbe.
3. Ha megkelt a tészta, adagoljuk 3 részre. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki négyzet alakzatra és fél cm vékonyra. Ezt osszuk 3×3 kis négyzetre. Ebből a mennyiségből így lesz összesen 27 db kis csónakunk. A kis négyzet közepére halmozunk kb. 1,5 tk mennyiséget a töltelékből és a 2 egymás melletti sarka mentén összenyomjuk. A felkockázott eperből pár darabot teszünk a tetejére, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
4.Miután kihűlt a tetejét díszíthetjük gőz fölött megolvasztott csokival. Ha nem fogy el egyszerre, akkor tároljuk a hűtőben.

Jó étvágyat!

 

Szerző: Harcos Csilla