Egyszerű, de nagyszerű csokis-vaníliás kuglóf

Erre a receptre teljesen véletlenül akadtam a nagyi szakácskönyvében, eddig azt hittem róla, hogy csak könyvjelzőként funkcionál, de így lassan 10 év után rá kellett jöjjek, hogy bizony a másik oldala egy receptet rejt. De nem is akármilyen kuglóf!
A tésztája kicsit hasonlít a méteres kalács állagához, így aki azt kóstolta már el lesz ragadtatva ettől is!
Nálunk a család nagyjából 10 perc alatt benyomta, és közölték, hogy nem probléma, hogy indulok vissza Szegedre, keverjem be a következő tésztát, majd ők szépen vigyáznak rá, amíg sül.
Apukám így jellemezte a családnak: – ” Bizony úr Isten, ez nagyon finom!” –
Szóval szerintem érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
250g rama margarin
250g liszt
250g cukor
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
4 tojás
50g kakaópor
1ek rum aroma
0,5 dl tej

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Elkészítés:
A hozzávalók közül a vajat egy nagy tálba tesszük, és 1 percre a mikróba tesszük. Ezután belekeverjük a cukrot, majd a 4 egész tojást is hozzá adjuk a vaníliás cukor kíséretében. Amikor a tészta már kész, hozzá adjuk a rumaromát és ezt is elkeverjük benne.

A kuglóf formát egy kiskanálnyi vajjal kikenünk, és kilisztezzük. Ebbe kanalazzuk bele a tészta felét, majd a maradékhoz hozzáadjuk a kakaót és a tejet. Szintén kikeverjük, és a tészta tetejére kanalazzuk a kakaós masszát.

180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy rendesen átsült-e. Én középre tettem a rácsony, így egyenletesen sült az alja és a teteje is.

 

Szerző: Görbe Pál
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Görbe Pál receptjei
Saját weboldala: http://serpenyovirtuoz.hu/