ZABPELYHES TEJBEGRÍZ TÖNKÖLY BÚZADARÁBÓL

Gyors desszert vagy reggeli sietős hétköznapokra.

Annak ellenére, hogy különösebben nem voltam oda a tejbegrízért gyerekkoromban sem, a napokban valamiért ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy délutáni nasiként elfogyasszak egy ilyen tejes finomságot. A mellette szóló érvek között szerepelt az is, hogy tudtam, hogy nagyon gyorsan elkészül.

Sajnos a búzadara miatt elég sok kalóriát tartalmaz a hagyományos verzió, ezért kitaláltam egy-két trükköt arra, hogy még beleférhessen a diétámba. A tej egy részét vízzel helyettesítettem, a búzadara pedig tönköly búzadara lett, melyet zabpehellyel egészítettem ki. A végeredmény szerintem finomabb lett, mint a hagyományos tejbegríz.

1469764632_600x500

Hozzávalók (2 adag):

200 ml laktózmentes tej (1,5 %-os)

200 ml víz

25 g teljes kiőrlésű, finomszemű zabpehely

15 g teljes kiőrlésű tönköly búzadara

10 g xilit

+ folyékony stevia ízlés szerint

a szóráshoz:

3 g cukormentes, zsírszegény kakaópor és 1 csipet fahéj (ínyenceknek őrölt kardamom)

Elkészítés

1. A búzadarát, a zabpelyhet és a xilitet egy tálban kimérjük, majd az egészet összekeverjük.

2. A tejet és a vizet egy nyeles lábosba összeöntjük és felforraljuk. Steviaval beállítjuk az édességet.

3. Egy evőkanál segítségével beleszórjuk a zabpelyhes keveréket, úgy hogy lassan, kanalanként szórjuk bele, így nem lesz csomós. Folyamatos kevergetés mellett (közepes hőfokon) felére forraljuk, de legyen még folyós, amikor kiöntjük a tálba.

Megszórjuk a tetejét kakaóporral, fahéjjal, és ha langyosra hűlt, akkor már fogyaszthatjuk is.

1 adag tartalmaz:

Energia: 130 kcal

Fehérje: 6 g

Szénhidrát: 22 g

Zsír: 3 g

 

Szerző: Földi Rita
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Földi Rita receptjei
Saját weboldala: http://www.lifeandtrend.hu