Katona Borház
A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat.
Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 2 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!
A TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK
tokaj-hegyaljai-borvidek
A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára.
MIÉRT HÍVJUK MÉLTÓ MÓDON A TOKAJI BOROKAT A BOROK KIRÁLYÁNAK ÉS A KIRÁLYOK BORÁNAK?
a-tokaji-borokat-a-borok-kiralyanak-es-a-kiralyok-boranak-hivjuk
A térség természetföldrajzi adottságai, földtörténeti háttere, a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték. A déli fekvésű lejtők, a napsugaras órák száma és mennyisége, a viszonylag hosszú ősz olyan klimatikus viszonyokat eredményeznek, amelyek a Botrytis cinera penészgomba kialakulását, illetve a szőlőszemek nemes rothadását, a szőlő aszúsodását eredményezik. Ettől olyan egyedi ez a borvidék és hívjuk méltón a tokaji borokat a borok királyának és a királyok borának!
A 2006-os évjáratban készítettünk először bort a Tokaji Borvidékről, itt 4 hektáron öreg tőkéket rejtő területet újítottunk fel.
EZEN A TÁJON MÁR TÖBB MINT EZER ÉVE TERMESZTENEK SZŐLŐT
Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt
A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek.
A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.
A BALATONBOGLÁRI TERÜLET ADOTTSÁGAI IGEN JÓK A SZŐLŐTERMESZTÉSHEZ
Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt
A klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak.
Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.
LEGJELENTŐSEBB VILÁG-FAJTÁK ÉS IGAZI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK
Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt
A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Tramini, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Királyleányka, Olaszrizling) is termesztünk. Fehér, rosé és vörösborokat is készítünk!
FEHÉRBORAINK NAGY RÉSZÉT ACÉLTARTÁLYOKBAN, MÍG A VÖRÖSBOROKAT MINIMUM 2 ÉVIG TÖLGYFAHORDÓKBAN ÉRLELJÜK
A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.
Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.
MITŐL ILYEN TISZTÁK ÉS ZAMATOSAK AZ ÁLTALUNK KÉSZÍTETT BOROK?
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba.
Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.
PÍ TECHNOLÓGIA
BCS PÍ TECHNOLÓGIA
A technológia lényege a növény immunrendszerének stimulálása, erősítése természetes anyagokkal, amely a szőlőművelésnél kezdődik.
A módosult szerkezetű ipari Pí-vízben oldott ún. Akane nevű anyag a talajba jutva megváltoztatja a termőföld vízmegtartó képességét. A növények így hatékonyabban jutnak tápanyaghoz, amely a fejlődésüket, növekedésüket serkenti.
Nő a kórokozókkal szembeni ellenálló képességük. Kevesebb növény védőszer használatára van szükség, ezáltal kíméljük a környezet is.
A bor értékes tulajdonságainak növelése
VITÁLISABB NÖVÉNYEK EGÉSZSÉGESEBB, LÉDÚSABB TERMÉST HOZNAK
Mi ebből a kiváló alapanyagból készítjük borainkat. A Pí technológia segítségével lehetőségünk van a bor értékes, egészségvédő anyagainak felszívódási hatékonyságát növelni az emberi szervezetben.
Hiszünk abban, hogy boraink a vendégek elégedettsége mellett egészségi állapotuk megőrzéséhez, javításához is hozzájárulnak.
A wellness bor az egészséges táplálkozás híveinek diétájába is beleillik.
A BOROK PÍ TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLNEK
Az eljárás során a vizet speciális kerámiabetéteken folyatják át, hatására a víz molekuláris struktúrája átrendeződik.
Szerkezete hasonlatossá válik az élő szervezetekben megtalálható vizéhez, amelynek mennyisége az életkor előrehaladtával szervezetünkben fokozatosan csökken.
Pí víz az agrotechnológiában
PÍ VÍZ AZ AGROTECHNOLÓGIÁBAN
A Pí víz – melynek energiáját az élő szervezetek könnyebben hasznosítják – az agrotechnológiában is használható. Ahogy a többi növény, úgy a szőlő is gyorsan felveszi és jobban hasznosítja a permetezés vagy öntözés formájában megkapott Pí vizet, mint az egyéb ipari vizeket.
A Katona Borház a PÍ borait az egészséges táplálkozást szem előtt tartók számára fejlesztette ki.
PÍ BOROK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST SZEM ELŐTT TARTÓK SZÁMÁRA
Az így ápolt növény védekező képessége megnő a betegségekkel szemben, neveléséhez kevesebb vegyszert kell használni. Míg a többi szőlőt 8-10 alkalommal, ebben a művelésmódban összesen 5-6-szor kell permetezni egy év alatt. A kedvező hatás a növény vitalitásában is megmutatkozik: ugyan ápolása több munkát igényel, a borok alapanyagául szolgáló gyümölcs értékesebb lesz.
Az értékesebb alapanyagból nyert bor is különbözik a hagyományosan nevelt szőlőből készülttől. A Pí vízzel kezelt területekről származó borok egészségvédő hatásukban is erőteljesebbek, szervezetünk ugyanis többet tud hasznosítani a bennük lévő hasznos anyagokból (például antioxidánsokból), ugyanakkor zamatosságukat sem veszítik el.
A Katona Borház a PÍ borait az egészséges táplálkozást szem előtt tartók számára fejlesztette ki.
JOBB ÉS MÁS, MINT A TÖBBI, MERT:
Salvin szőlő- és borterápia
A koncepció a középkori orvosi iskolák (SALERNO) életmód ajánlásainak aktualizálása.
A hangsúly a test, a lélek, és a szellem összhangján van!
Az egészséges életmód nem gyötrelem! Ha tudjuk, mennyi van még hátra (valós életkor), megismerhetjük, megtanulhatjuk az elveket, a módszereket, amelyekkel nyújthatjuk ezt az időt.
Ha megismerjük személyiségünket, elviselhetőbbé tudjuk tenni saját és környezetünk életét!
Megtanulhatjuk a helyes és elégséges napi tréninget.
Megismerhetjük a nekünk való bort, amelynek az ajánlott mennyiségben való fogyasztása javunkra válik.
Megtapasztalhatjuk a komplex felfrissülést, megérezve előnyeit! A prolongálás igen fontos!
A SALVIN SZŐLŐ- ÉS BORTERÁPIA ELEMEI:
1Biolabor:
valós életkor meghatározás
Salvin szőlő- és borterápia
Az öngondoskodás ma már lehetővé teszi – önköltséges módon – a kifinomultabb vizsgálatokat, a gondos konzultációt, és a modern technológiák alkalmazását az egészségvédelem érdekében. A konvencionális laboratóriumi (vér – vizelet – székletkenet – tumormarker – stb.) vizsgálat mellett lehetőségünk van mozgó, változó helyszínű szűrővizsgálatok, illetve átfogó digitális vizsgálatok végzésére.
E kiváló technológia – az orvosi igényeknek megfelelve- következtetni tud a szervek eltérő működésére, pl. gyulladásokra, emésztési, keringési zavarokra, tájékoztatást ad pl. a szív, a vesék, a tüdő, az emésztőszervek, vagy akár az idegrendszer funkcionális állapotáról, így hajlamokra, megelőzésre, és szükség esetén célirányos klinikai vizsgálatokra, hívja fel a figyelmet.
Az ember pozíciója a kronologikus életkorskálán nem jelzi pontosan biológiai épségét.
A biológiai épség kifejezésére a biológiai –valós- életkor skálán elfoglalt pozíció alkalmasabb.
Az egyéni biofitness-profil és az egyéni rizikófaktor-profil laboratóriumi pontossággal történő meghatározása révén a valós életkor skálán elfoglalt pozíció meghatározható.
A kronologikus és valós életkor eltéréseinek tanulmányozása olyan lehetőségeket tár fel, melyek biológiai fiatalodásra aknázhatók ki.
A valós életkor maghatározás során megrajzolt részletgazdag Egészségképből kiindulva, a pacienssel való konzultáció során alakul ki a hosszú távú Egészségterv, a biológiai fiatalodás hiteles receptje.
2Borterápia:
egyéni borfogyasztási ajánlás
A valós életkor meghatározás eredményei és a kialakult személyiségkép alapján, eddigi tapasztalataink és az irodalmi adatok szerint kialakított egyéni borfogyasztási ajánlást adunk vendégeinknek. Ennek keretében megtörténik a borok élettani hatásának ismertetése, a várható eredmények bemutatása és a tudatos borkóstolás elsajátítása.
A bőrkamerával végzett vizsgálatok adatait felhasználva és erre figyelemmel a bőrtípusnak megfelelő borfürdő rendelése és alkalmazása a terápia teljes időtartamára vendégeink számára.
A fürdő után minden alakalommal szőlő-, törköly- vagy szőlőhéj-por pakolás, illetve masszázs szőlőmag-olajjal.
A Salvin szőlő- és borterápia a bor és a szőlő évszázadok óta ismert egészségmegőrző, fiatalító hatásait használja ki.
A terápia alapja a borban nagy koncentrációban meglévő polifenolok szabadgyökfogó hatásának alkalmazása, a rezveratrol vérzsír csökkentő képességének kihasználása és a bor ásványi anyagainak felhasználása.
Mivel ezen tulajdonságok minden bor sajátjai, de más-más arányban, ezért kiválasztható az egyénnek legmegfelelőbb borfajta mind fogyasztásra, mind külsőleg alkalmazva.