Katona Borház

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat.

Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 2 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!
A TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK

tokaj-hegyaljai-borvidek

A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára.

big_10672253_937467642931799_9064206732491987348_n

 

MIÉRT HÍVJUK MÉLTÓ MÓDON A TOKAJI BOROKAT A BOROK KIRÁLYÁNAK ÉS A KIRÁLYOK BORÁNAK?

a-tokaji-borokat-a-borok-kiralyanak-es-a-kiralyok-boranak-hivjuk

A térség természetföldrajzi adottságai, földtörténeti háttere, a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték. A déli fekvésű lejtők, a napsugaras órák száma és mennyisége, a viszonylag hosszú ősz olyan klimatikus viszonyokat eredményeznek, amelyek a Botrytis cinera penészgomba kialakulását, illetve a szőlőszemek nemes rothadását, a szőlő aszúsodását eredményezik. Ettől olyan egyedi ez a borvidék és hívjuk méltón a tokaji borokat a borok királyának és a királyok borának!

A 2006-os évjáratban készítettünk először bort a Tokaji Borvidékről, itt 4 hektáron öreg tőkéket rejtő területet újítottunk fel.

EZEN A TÁJON MÁR TÖBB MINT EZER ÉVE TERMESZTENEK SZŐLŐT

Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt

A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek.

A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.

A BALATONBOGLÁRI TERÜLET ADOTTSÁGAI IGEN JÓK A SZŐLŐTERMESZTÉSHEZ

Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt

A klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak.

Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.

LEGJELENTŐSEBB VILÁG-FAJTÁK ÉS IGAZI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK

Balatonbogláron már több mint ezer éve termesztenek szőlőt

A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Tramini, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Királyleányka, Olaszrizling) is termesztünk. Fehér, rosé és vörösborokat is készítünk!

FEHÉRBORAINK NAGY RÉSZÉT ACÉLTARTÁLYOKBAN, MÍG A VÖRÖSBOROKAT MINIMUM 2 ÉVIG TÖLGYFAHORDÓKBAN ÉRLELJÜK

A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.

Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.

MITŐL ILYEN TISZTÁK ÉS ZAMATOSAK AZ ÁLTALUNK KÉSZÍTETT BOROK?

Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba.

Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.

PÍ TECHNOLÓGIA

BCS PÍ TECHNOLÓGIA

A technológia lényege a növény immunrendszerének stimulálása, erősítése természetes anyagokkal, amely a szőlőművelésnél kezdődik.

A módosult szerkezetű ipari Pí-vízben oldott ún. Akane nevű anyag a talajba jutva megváltoztatja a termőföld vízmegtartó képességét. A növények így hatékonyabban jutnak tápanyaghoz, amely a fejlődésüket, növekedésüket serkenti.

Nő a kórokozókkal szembeni ellenálló képességük. Kevesebb növény védőszer használatára van szükség, ezáltal kíméljük a környezet is.

A bor értékes tulajdonságainak növelése

VITÁLISABB NÖVÉNYEK EGÉSZSÉGESEBB, LÉDÚSABB TERMÉST HOZNAK

Mi ebből a kiváló alapanyagból készítjük borainkat. A Pí technológia segítségével lehetőségünk van a bor értékes, egészségvédő anyagainak felszívódási hatékonyságát növelni az emberi szervezetben.

Hiszünk abban, hogy boraink a vendégek elégedettsége mellett egészségi állapotuk megőrzéséhez, javításához is hozzájárulnak.

A wellness bor az egészséges táplálkozás híveinek diétájába is beleillik.

A BOROK PÍ TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLNEK

Az eljárás során a vizet speciális kerámiabetéteken folyatják át, hatására a víz molekuláris struktúrája átrendeződik.

Szerkezete hasonlatossá válik az élő szervezetekben megtalálható vizéhez, amelynek mennyisége az életkor előrehaladtával szervezetünkben fokozatosan csökken.

Pí víz az agrotechnológiában

PÍ VÍZ AZ AGROTECHNOLÓGIÁBAN

A Pí víz – melynek energiáját az élő szervezetek könnyebben hasznosítják – az agrotechnológiában is használható. Ahogy a többi növény, úgy a szőlő is gyorsan felveszi és jobban hasznosítja a permetezés vagy öntözés formájában megkapott Pí vizet, mint az egyéb ipari vizeket.

A Katona Borház a PÍ borait az egészséges táplálkozást szem előtt tartók számára fejlesztette ki.

PÍ BOROK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST SZEM ELŐTT TARTÓK SZÁMÁRA

Az így ápolt növény védekező képessége megnő a betegségekkel szemben, neveléséhez kevesebb vegyszert kell használni. Míg a többi szőlőt 8-10 alkalommal, ebben a művelésmódban összesen 5-6-szor kell permetezni egy év alatt. A kedvező hatás a növény vitalitásában is megmutatkozik: ugyan ápolása több munkát igényel, a borok alapanyagául szolgáló gyümölcs értékesebb lesz.

Az értékesebb alapanyagból nyert bor is különbözik a hagyományosan nevelt szőlőből készülttől. A Pí vízzel kezelt területekről származó borok egészségvédő hatásukban is erőteljesebbek, szervezetünk ugyanis többet tud hasznosítani a bennük lévő hasznos anyagokból (például antioxidánsokból), ugyanakkor zamatosságukat sem veszítik el.

A Katona Borház a PÍ borait az egészséges táplálkozást szem előtt tartók számára fejlesztette ki.

JOBB ÉS MÁS, MINT A TÖBBI, MERT:

Salvin szőlő- és borterápia

A koncepció a középkori orvosi iskolák (SALERNO) életmód ajánlásainak aktualizálása.

A hangsúly a test, a lélek, és a szellem összhangján van!

Az egészséges életmód nem gyötrelem! Ha tudjuk, mennyi van még hátra (valós életkor), megismerhetjük, megtanulhatjuk az elveket, a módszereket, amelyekkel nyújthatjuk ezt az időt.

Ha megismerjük személyiségünket, elviselhetőbbé tudjuk tenni saját és környezetünk életét!

Megtanulhatjuk a helyes és elégséges napi tréninget.

Megismerhetjük a nekünk való bort, amelynek az ajánlott mennyiségben való fogyasztása javunkra válik.

Megtapasztalhatjuk a komplex felfrissülést, megérezve előnyeit! A prolongálás igen fontos!

A SALVIN SZŐLŐ- ÉS BORTERÁPIA ELEMEI:

1Biolabor:
valós életkor meghatározás

Salvin szőlő- és borterápia

Az öngondoskodás ma már lehetővé teszi – önköltséges módon – a kifinomultabb vizsgálatokat, a gondos konzultációt, és a modern technológiák alkalmazását az egészségvédelem érdekében. A konvencionális laboratóriumi (vér – vizelet – székletkenet – tumormarker – stb.) vizsgálat mellett lehetőségünk van mozgó, változó helyszínű szűrővizsgálatok, illetve átfogó digitális vizsgálatok végzésére.

E kiváló technológia – az orvosi igényeknek megfelelve- következtetni tud a szervek eltérő működésére, pl. gyulladásokra, emésztési, keringési zavarokra, tájékoztatást ad pl. a szív, a vesék, a tüdő, az emésztőszervek, vagy akár az idegrendszer funkcionális állapotáról, így hajlamokra, megelőzésre, és szükség esetén célirányos klinikai vizsgálatokra, hívja fel a figyelmet.

Az ember pozíciója a kronologikus életkorskálán nem jelzi pontosan biológiai épségét.

A biológiai épség kifejezésére a biológiai –valós- életkor skálán elfoglalt pozíció alkalmasabb.

Az egyéni biofitness-profil és az egyéni rizikófaktor-profil laboratóriumi pontossággal történő meghatározása révén a valós életkor skálán elfoglalt pozíció meghatározható.

A kronologikus és valós életkor eltéréseinek tanulmányozása olyan lehetőségeket tár fel, melyek biológiai fiatalodásra aknázhatók ki.

A valós életkor maghatározás során megrajzolt részletgazdag Egészségképből kiindulva, a pacienssel való konzultáció során alakul ki a hosszú távú Egészségterv, a biológiai fiatalodás hiteles receptje.

2Borterápia:
egyéni borfogyasztási ajánlás

A valós életkor meghatározás eredményei és a kialakult személyiségkép alapján, eddigi tapasztalataink és az irodalmi adatok szerint kialakított egyéni borfogyasztási ajánlást adunk vendégeinknek. Ennek keretében megtörténik a borok élettani hatásának ismertetése, a várható eredmények bemutatása és a tudatos borkóstolás elsajátítása.

A bőrkamerával végzett vizsgálatok adatait felhasználva és erre figyelemmel a bőrtípusnak megfelelő borfürdő rendelése és alkalmazása a terápia teljes időtartamára vendégeink számára.

A fürdő után minden alakalommal szőlő-, törköly- vagy szőlőhéj-por pakolás, illetve masszázs szőlőmag-olajjal.

A Salvin szőlő- és borterápia a bor és a szőlő évszázadok óta ismert egészségmegőrző, fiatalító hatásait használja ki.

A terápia alapja a borban nagy koncentrációban meglévő polifenolok szabadgyökfogó hatásának alkalmazása, a rezveratrol vérzsír csökkentő képességének kihasználása és a bor ásványi anyagainak felhasználása.

Mivel ezen tulajdonságok minden bor sajátjai, de más-más arányban, ezért kiválasztható az egyénnek legmegfelelőbb borfajta mind fogyasztásra, mind külsőleg alkalmazva.