Szedres-túros pite

Szeretem az éppen aktuális szezon gyümölcsöket beépíteni a sütijeimbe. Éppen ezért nagyon rég vártam már arra, hogy megérjen a szeder és végre készíthessek egy ízletes desszertet belőle.
Omlós pitetésztán szeder szemek, rajta tejszínes túrókrém, aztán egy üdítő szederzselé réteg, majd egy kis díszítés. Ez vár Rád, ha Te is nekiállsz elkészíteni!  Egy jó tanács: olyan recept ez, aminek tipikusan jól áll a 8 órás hűtőben pihenés a felszeletelés előtt, szóval ezzel érdemes előre számolni.

2016-06-27_10.40.17Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 e.k hideg víz

+15 dkg szeder elfelezve a tészta és a túrókrém közé.

Hozzávalók a túrókrémhez:

2 dl tejszín
1 cs Expressz zselatin
10 dkg porcukor
50 dkg túró

Hozzávalók a zseléhez:

20 dkg szeder
1 dl víz
2 púpos t.k zselatin
2 e.k cukor
+ 10-12 db egész szemű szeder a díszítéshez

Elkészítés:

1. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Elkeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat, végül a tojás sárgája és a víz segítségével tésztává gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújtható legyen. A tésztát 3/4-ed 1/4-es részre osztjuk és a nagyobbik részét egy kivajazott és lisztezett piteformába igazgatjuk, a tetejét több helyen villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk hűlni. A kisebbik részből lesz a díszítés a zselé tetején, ehhez nyújtsuk ki a tésztát és tetszőleges alakzatot vágjunk ki (én pillangó formát használtam), amit sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon 10 perc alatt készre sütünk. Ha a tészta kihűlt a felezett szeder szemeket rászórjuk a tetejére.

2. A túrókrémhez egy tálban félig felverjük a tejszínt, majd hozzáadjuk az expressz zselatint és kemény habbá verjük. Utána hozzákeverjük a porcukrot és a túrót. A szedres tésztára egyenletesen eloszlatva kanalazzuk, majd betesszük a hűtőbe, hogy dermedjen, amíg elkészítjük a szeder zselét.

3. Egy dl langyos vízhez hozzámérünk 2 púpos teáskanál zselatint, majd folyamatosan kevergetve egyet forralunk rajta, levéve a tűzről hagyjuk kihűlni. Addig botmixerrel lepürésítjük a szedret,majd hozzákeverjük a cukrot és a legalább langyosra hűlt zselatint. Alaposan összekeverjük és egyenletesen a túrókrémre öntjük. Ne ijedjünk meg, mert itt még eléggé képlékeny, majd a hűtőben szépen bezselésedik és összeáll.

4. Már csak annyi a dolgunk, hogy a korábban kisütött tészta formákat a zselé tetejére illesszük és tetszés szerint egész szeder szemeket helyezzünk fel mellé.
Legkevesebb 3-4 órára hűtőbe tesszük, de ha kibírjátok, akkor várjátok ki a 8 órát, mert annyira omlósra puhul a tészta a sok tölteléktől, hogy tényleg megéri kivárni… 😉

Jó étvágyat!

 

Szerző: Harcos Csilla
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Harcos Csilla receptjei
Saját weboldala: hhttp://etkek-vetkek.blogspot.hu