Lecsó variációk

Friss paprika és paradicsom……hmm….Szezonja van! Tipikus nyári étel, a magyar gasztronómia egyik alap étel klasszikusa, azonban sok más nemzet is szívesen fogyasztja, számos verziója létezik. A lecsó alapvetően egy zöldséges ragú, aminek alapját a paprika és a paradicsom képezi, amit a különböző nemzetek más és más hozzávalókkal egészítenek ki.

Nálunk a legtöbb recept alapját az egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika arány képezi.

Talán, a francia verziót, a ratatouille-t, többen is ismerik, köszönhető ez a Disney népszerű rajzfilmjének, a L’ecsó-nak is. Ez egy igazán zöldséges ragú, melyben megtalálható még többek között a cukkini és a padlizsán is. De hallottatok már a szerb dzsuvecs-ről, amiben a paprika, paradicsom kombót a padlizsán és a rizs egészíti ki?

Íme, egy kis áttekintő különböző nemzetek lecsó verzióitól:

 

lecsó-verziók-683x1024

Hozzávalók:

1 kg paprika
60 dkg paradicsom
8 db tojás
70 dkg virsli, vagy debbreceni
10 dkg bacon
2 fej vöröshagyma
só, bors, paprika, chili

 

Glass bowl of fresh homemade tomato sauce for pizza made of fresh tomatoes, basil, garlic and oregano (Selective Focus, Focus one third into the tomato sauce)

Elkészítése:

Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymakockákat és a felszeletelt bacont.

Ezt követően a felkarikázott paprikát és a feldarabolt, héjától megpucolt paradicsomot (forrázzuk le a paradicsomokat, és akkor könnyen lehúzhatjuk a héját) a hagymához adjuk, és FEDŐ NÉLKÜL, PLUSZ FOLYADÉK HOZZÁADÁSA NÉLKÜL puhára főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, paprikával. Én hozzáteszek még egy kis fokhagymakrémet és csilit is.

Nálunk a tojásos verziót vált be, így hozzáadok még 8 db felvert tojást. végül beletesszük a felkarikázott virslit, vagy debrecenit, netán kolbászt, ami éppen van otthon.

Végül, az egészet össze rottyantom még egyszer.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu