Laktózmentes karácsonyi gasztronómia

Napjainkban már szinte népbetegségnek számít a laktózérzékenység. Meglepő statisztikai adat, hogy ma Magyarországon minden 10. gyerek laktózérzékeny, de egyre több felnőtt is szenved ebben a betegségben. Hogy ez mit is jelent?

A laktóz, egy a tejben és más tejtermékekben megtalálható cukorfélre lebontásának a képtelensége, mely nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Nem jelenti azonban a probléma megoldását a tejtermékek teljes körű kiiktatása az étrendünkből, egyrészt mert sok nagyon finom étel nélkülözhetetlen alapanyagát képezik ezen termékek, másrészt, mert sok hasznos ásványi anyag és vitamin található bennük. Most két laktózmentes étellel mutatjuk be, hogy a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a sok finomságról.

turtolt_paradicsom

Kapros túróval töltött paradicsom

Hozzávalók:
8 szem paradicsom
360 g laktózmentes túró
150 g laktózmentes tejföl
150 g laktózmentes natúr joghurt
2 fej vöröshagyma
só, bors, fokhagymakrém
1 tk aprított chili
1 csokor apróra vágott kapor

Elkészítése:
A túrót egy mély tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a natúr joghurtot, valamint az apróra vágott vöröshagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagyma krémmel, az apróra vágott chilivel. Végül belekeverjük az apróra vágott kaprot. A paradicsom tetejét levágjuk (a száras fele legyen alul, hogy megálljon), és megtöltjük a túró töltelékkel. 1-2 órán át a hűtőben hűlni hagyjuk, ezalatt az ízek is összeérnek, de akár már előző nap is elkészíthetjük, így több időnk marad egyéb karácsonyi elfoglaltságokra.

gesztenyekrem_leves

Rumos gesztenyekrém leves

Hozzávalók:
1 l laktózmentes tej
1 db vaníliarúd
1 tasak vanília pudingpor
25 dkg gesztenye massza
1 ek fahéj
1 dl rum (rum aroma)
1 ek méz

Elkészítése:
1 l tejet egy nagyobb lábasban felteszünk melegedni, majd belekaparjuk a vanília rúd belsejét. Hozzáadjuk a tasak vanília pudingot, és simára keverjük. Hozzáadunk 1 dl rumot (ha gyerekek is fogyasztják a levest, használjunk inkább rum aromát). Ezt követően belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és egy botmixer segítségével simára keverjük.A végén fahéjjal és mézzel fűszerezzük. A legfinomabb, ha hűtőben lehűtjük, és hidegen fogyasztjuk. Tálaláskor nyomjunk rá tejszínhabot.

Tipp: íz világában nagyon passzol hozzá a meggy íze. Ha van egy kis időnk, főzés előtt a meggyet 1-2 órán keresztül áztassuk be a rumba, és ezt adjuk a gesztenyekrém levesünkhöz.

 

Szerző: Bakos Andrea
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Bakos Andrea receptjei
Saját weboldala: http://oromkonyha.hu