Egyszerű, gyors, olcsó és isteni finom! Kell ennél több? Almás-Meggyes Pite

A héten költségcsökkentő módban voltam, mert egy váratlan esemény következtében egy héttel tovább kellett Szegeden maradnom, mint azt eredetileg terveztem. Viszont ilyenkor is kell valami finomság az embernek, főleg ha nem sikerül a vizsga, ami miatt a családtól távol maradtam végül.

Anno még a Nagymamám tanított meg elkészíteni ezt a típusú tésztát. Ez volt az a sütemény, amit akkor készített amikor hirtelen megleptük, és éppen nem készült semmivel, mert váratlanul toppantunk be hozzá. Egyszerű sütemények sora volt a nagyi tarsolyában, amikre ahogy cseperedtünk, szép lassan minket is megtanított. Persze azzal a hátsó szándékkal, hogy tovább vigyük a családi hagyományokat. Na meg persze mindig jól jöhet egy olcsó és egyszerű recept, ha közeleg mondjuk a hó vége, de mégis édesszájú a család. Vagy a párunknak szeretnénk kedveskedni egy szép tavaszi délutánon, ahogy én is tettem ezt.

Így jött az ötlet, hogy a kedvenc tésztámat felhasználva, vagyis a legegyszerűbb vajas linzertészta receptjét a gyümölcskosárban árválkodó almával egyesítve megalkossam ezt a nagyszerű almás pitét!

Nagymamám nagy hollóházi rajongó, nála is mindig ebben kaptuk a süteményt, hihetetlen, hogyan bízott meg bennünk, mikor 8-10 évesek voltunk.

Ha számba vesszük a hozzávalók listáját láthatjuk, hogy nagyjából 4-500 Ft közötti összegre jön ki az anyagköltség, ami a mai világban egy szelet süteménynek felelne meg, egy közepes árkategóriájú cukrászdában. És abban nincs benne a szeretet, amivel készítjük a pitét szeretteinknek!

Sőt, mi több! Őket is nyugodtan bevonhatjuk az elkészítésbe, biztos vagyok benne, hogy az unokák, vagy a párunk is szívesen sertepertél körülöttünk a konyhában, miközben nyújtjuk a tésztát. Ha elég bátrak vagyunk, akkor ezt a feladatot akár rájuk is bízhatjuk, hiszen nagy kárt nem tudnak okozni, maximum összeszedjük a szétdarabolt tésztát, és újra kinyújtjuk, mintha mi sem történt volna. Ez a legjobb benne, hogy bármit csinálhatunk vele, nem tudjuk elrontani!

Ahogyan azt majd a recept során látjátok sok előkészületet nem igényel, így nem csak pénzt, hanem időt és energiát is spóroltok majd vele!

Hozzávalók:
20dkg finomliszt
1 tojás
10dkg cukor
10dkg vaj
2 alma
1 marék meggy

almas-meggyes_pite

Elkészítés:

A vajat egy tálban olvasszuk fel, és öntsük bele a cukrot. Majd a tojást üssük egy tálba és keverjük habosra a villával. Felét öntsük a vajas cukros tálba, a másik felével pedig a tészta tetejét fogjuk megkenni, az utolsó fázisban.

Adjuk hozzá a liszt felét a tálban található vajas cukros masszához, és a kezünkkel keverjük homogén masszává az egészet. Amikor már nem érezzük benne a lisztbuborékokat, akkor öntsük rá a tetejére a maradék liszt 3/4 részét. Ezután szintén gyúrjuk és 2-3 perc múlva meg is kapjuk a tökéletes vajas tésztát. Most jön a kedvenc részem, a nyújtás!
Vegyünk elő egy 16 centis pite formát, és helyezzük készültségbe. Közben gyújtsuk be a sütőt, hogy előmelegedjen 200 fokra.

A maradék liszten nyújtófával nyújtsunk belőle fél centiméter vastag tésztát, és tekerjük fel a végén a nyújtófára. Ha rajta van, vegyük magunk elé a formát, és a nyújtófáról hajtsuk szépen rá a tésztánkat. A kezünkkel nyomkodjuk bele a formába a lapot, hogy befedje az oldalát is, majd a kimaradó részeket vágjuk le.

A két almát mossuk meg, és a nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A tálban nyomkodjuk ki belőlük a felesleges levet, majd cukrozzuk, és enyhén fahéjazzuk is be.

Amikor ez készen van, mehet is a pite formába a tésztára egyenesen.

A megmaradt tésztából a képen is látható rácsot, vagy bármilyen mintát készíthetünk rá, aminek csak a képzeletünk szabhat határt.

Én a fagyasztóban találtam még egy kis magozott meggyet, a rácsok közé az került. A tetejét megkentem a maradék tojással, majd két evőkanál cukorral meghintettem, és 12 perc alatt már készre is sütöttem.

Ha a teteje aranybarna, akkor el is készült, nyugodtan vegyük ki, és hagyjuk hűlni, majd szeleteljük!

 

Szerző: Görbe Pál
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Görbe Pál receptjei
Saját weboldala: http://serpenyovirtuoz.hu/