KAPROS CUKKINI FŐZELÉK LISZT NÉLKÜL, BŐRÉN SÜLT CSIRKEMELLEL

Egy könnyű nyár végi főzelék hétköznapokra vagy akár hétvégére is.

article_600x500

Hozzávalók (2 személyre):

30 g vaj

90 g vöröshagyma

10 g (2db) fokhagyma

780 g cukkini

200 ml főzőtejszín (10%-os)

őrölt fehér bors

½ csomó kapor

1 tk. ecet (tárkonyecet)

a húshoz

300 g bőrös-csontos csirkemell

sült csirke fűszersó

1 ek. olívaolaj

 

Elkészítés

1. A hagymát és a kaprot finomra vágjuk. A cukkinit előbb vékony szeletekre vágjuk, majd negyedeljük.

2. Forró olajon kissé megpároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd rövid pirulás után a cukkinit. Sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, kevergetve pirítjuk. Levet fog engedi, így nem kell vizet adni hozzá.

3. Amikor még éppen roppanós a cukkini, akkor vegyük ki a negyed részét és tegyük félre.

A másik részéhez adjuk hozzá a tejszín felét és forraljuk át az egészet. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük. Itt bele tehetjük a kaprot, hogy még apróbbra vágja a botmixer.

4. A pürét visszatesszük a tűzre, felöntjük a tejszín másik felével. Felmelegítjük és hozzáöntjük a kivett, félretett cukkinit. Ezzel is átforraljuk és ízlés szerint ecetet adunk hozzá.

 

A hús elkészítése:

A csirkéből szeleteket vágunk és befűszerezzük. Egy serpenyőben a bőrével lefelé fordítva elősütjük. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és meglocsoljuk a serpenyőben lévő olajjal.

190 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A zsíros bőr megvédi a husit a kiszáradástól, így az puha, omlós lesz.

 

1 adag főzelék egy szelet hússal tartalmaz:

Energia: 596 kcal

Fehérje: 68 g

Szénhidrát: 26 g

Zsír: 26 g

 

Szerző: Földi Rita
Rovata a Teletál Magazin oldalán: Földi Rita receptjei
Saját weboldala: http://www.lifeandtrend.hu