BBQ csirkés batyu

Az én legkedvesebb barátnőmet leptem meg ezzel a karamellizált káposztával, hagymával és csirkemellel töltött barbecue-s batyuval. Nem először készítettem el és egészen biztos, hogy nem is utoljára. Minden falatjára azt mondta, hogy mennyei! Azóta már a recept is nála van.  Ez a batyu egyébként leves utáni második fogásnak is bőven megállja a helyét!

 

2016-03-06_18.41.15

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 kk só
0,5 kk őrölt fehér bors
3 dl tej
1 db kocka élesztő
1 kk cukor
1 dl olaj
2 nagyobb gerezd fokhagyma

Hozzávalók a töltelékhez:
0,5 kisebb fej fehér káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
50 dkg csirkemell
3 ek cukor
1 kk só
1,5 dl barbecue szósz
+ fogpiszkáló a rögzítéshez és 1 db tojás a tetejére

Elkészítése:
1. Először a tejből elveszünk 1 dl-t és meglangyosítjuk, ehhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve pihentetjük 15 percet.
Amíg pihen az élesztő: egy keverőtálban a lisztet a sóval és a borssal összeforgatjuk. Beleöntjük a maradék tejet és az olajat, majd egy fokhagymaprés segítségével belenyomjuk a fokhagymát.
A megkelt élesztőt hozzáöntjük a tésztához és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve 30 percig pihentetjük.
2.Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hagymát kevés olajon lepirítunk és a vékony csíkokra szelt káposztát is hozzáadjuk, picit fonnyasszuk, majd szórjuk rá a cukrot és pár perc alatt alaposan keverjük el. Utána adjuk hozzá az apró kockákra vágott csirkemellet és az egészet pároljuk puhára. A végén sózzuk és felöntjük a BBQ-szósszal, amivel egyet forralunk rajta, majd félretesszük kicsit hűlni.
3.A tésztát 3 gombócra osztjuk és egyesével lisztezett munkafelületen kinyújtunk 3-4 mm vékonyra, majd 8 x 8 cm méretű kockákat vágunk, aminek a közepére kb. 1 evőkanál mennyiségű tölteléket halmozunk. A négy szélét a közepe felett összecsípjük és a fogpiszkáló segítségével rögzítjük. Kicsit az élei mentén benyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjék ki a töltelék. A tetejét egy felvert tojással lekenjük.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor szép aranysárga színű a teteje.

Jó étvágyat!

 

Szerző: Harcos Csilla